Komunikat dotyczący plików cookies Niniejsza witryna internetowa, w celu zapewnienia Państwu odpowiedniej jakości usług, korzysta z plików cookies. Mogą również korzystać z nich współpracujące z nami instytucje i reklamodawcy. W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Pozostając w tym serwisie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

x

  Strona główna     GALERIE     kontakt     Regulamin     mapa serwisu     drukuj stronę
Wersja językowa:  polski Deutsch
niedziela, 24 czerwca 2018 09:26   Imieniny: Jana, Danuty

Szukaj hoteli:

Data zameldowania

calendar

Data wymeldowania

calendar
Miód pitny - trójniak
Statystyki serwisu
liczba stron: 5558
komentarzy: 69693
Ostatnio aktualizowane strony
 MIĘDZYRZECKI REJON UMOCNIONY
 ŚWIDWOWIEC
 PANOWICE
 ŁAGOWIEC
 LUTOL MOKRY
 JASIENIEC
 BIELEŃ
 Gastronomia i wypoczynek
 TRZCIEL
NAJCZĘŚCIEJ OGLĄDANE
 AKTUALNOŚCI
 Ciekawe miejsca
 Wirtualna wycieczka
 Trasa dojazdu
 Podziel się widokiem
 Muzyczne
 Kulturalne
 Sportowe
 Cykliczne
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
 KONOTOP
 GOŚCIM
 GĄDKÓW WIELKI
 SYCOWICE
 GMINA SZCZANIEC
 BOBRÓWKO
 OPALEWO
 RĄPICE
 SIERCZ
Strona główna «  KULTURA  «  Produkty Tradycyjne Województwa Lubuskiego  «  Miód pitny - trójniak  
Miód pitny - trójniak

Tradycje pszczelarskie i miodosytnicze na ziemiach polskich sięgają czasów pierwszych Piastów, a poprzez wzmianki o miodach, czy trójniakach w „Panu Tadeuszu” i „Trylogii” są utrwalone w klasyce literatury polskiej. Istniały one także na ziemi lubuskiej, regionie historycznie związanym z Wielkopolską, Łużycami
i Dolnym Śląskiem w średniowieczu i wiekach późniejszych. Tradycje miodosytnicze posiadali także repatrianci z Kresów Wschodnich, którzy według spisu z 1950 roku stanowili w ówczesnym województwie zielonogórskim 43,9% ludności. Z ziemią śląską związane jest nazwisko Jana Dzierżona, uczonego, krzewiącego wiedzę
o pszczelarstwie i wytwarzaniu miodów pitnych. Z Lwowem natomiast związany był profesor Teofil Ciesielski, autor wielu publikacji książkowych z zakresu pszczelarstwa oraz omawiających i propagujących wyrób miodów pitnych. Po drugiej wojnie światowej produkcja miodów pitnych została uregulowana w Polsce, w roku 1948, ustawą o produkcji win, moszczy winnych i miodów pitnych oraz o obrocie tymi produktami (Dz. U. 1948, nr 58, poz. 462). Miody pitne były produkowane w latach 1953-1960 przez Lubuską Wytwórnię Win w Zielonej Górze oraz w latach 1961-1965 m.in. przez wytwórnię Gorzowskich Zakładów Spożywczych Przemysłu Terenowego. Wymienione wytwórnie już nie istnieją, ale miód pitny dalej cieszy się powodzeniem, co łatwo zaobserwować na lokalnych świętach wina i miodu i podczas okolicznościowych degustacji. Lubuskie trójniaki z okolic
Zielonej Góry nieraz zwyciężały w regionalnych konkursach. Kultywowana jest też produkcja kamionkowych butelek i gąsiorków wyśmienicie nadających się do prezentacji
i przechowywania miodów pitnych.
Zawartość alkoholu 12-15%. Dodatkiem smakowym mogą być soki (moszcz) owocowe, chmiel, kwiatostan lipy, czarnego bzu, dzikiej róży lub korzenne. Wartości smakowe można również podkreślić rodzajem miodu, np. lipowym czy akacjowym.

Źródło: www.minrol.gov.pl

 Komentarze (0)  
Pogoda w regionie
[24.06.2018 09:11]

Overcast
Temperatura: 14.8°C
Wilgotność: 79%
Ciśnienie: 1017hPa (Falling)
Wiatr: 3.2km/h,  WNW
Uniwersytet Zielonogórski

SONDA
[27.03.2018]
Głosowanie zakończone
 

Copyright © 2004-2018 amb software | Wszelkie prawa zastrzeżone | Wykonanie: amb software
Polecamy przeglądarkę Mozilla Firefox.
...

Request served in 0.50 sec