Komunikat dotyczący plików cookies Niniejsza witryna internetowa, w celu zapewnienia Państwu odpowiedniej jakości usług, korzysta z plików cookies. Mogą również korzystać z nich współpracujące z nami instytucje i reklamodawcy. W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Pozostając w tym serwisie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

x

  Strona główna     GALERIE     kontakt     Regulamin     mapa serwisu     powiadom o stronie     startuj z nami     drukuj stronę
Wersja językowa:  polski Deutsch
czwartek, 27 lipca 2017 14:33   Imieniny: Lilii, Julii, Natalii

Szukaj hoteli:

Data zameldowania

calendar

Data wymeldowania

calendar
Jarzębiak
Statystyki serwisu
obecnie gości: 262
odwiedziło nas: 73699694
liczba odsłon: 200945854
liczba stron: 5553
komentarzy: 68868
Ostatnio aktualizowane strony
 HOTELE
 Lato Muz Wszelakich 2017
 Jacek Frąckiewicz – Malowidła
 Lubuskie Lato Filmowe 2017
 Spływ po rzece Obrzyca
 Muzeum Obozów Jenieckich
 9. Ogólnopolski Festiwal Piosenki Dziecięcej i Młodzieżowej FUMA 2017 i koncert Kasi Kowalskiej
 Dni Kultury Studenckiej Bachanalia 2017
 Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze zaprasza na wystawę prac Jacka Malczewskiego
NAJCZĘŚCIEJ OGLĄDANE
 AKTUALNOŚCI
 Ciekawe miejsca
 Wirtualna wycieczka
 Trasa dojazdu
 Podziel się widokiem
 Muzyczne
 Kulturalne
 Sportowe
 Cykliczne
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
 KONOTOP
 GOŚCIM
 GĄDKÓW WIELKI
 SYCOWICE
 GMINA SZCZANIEC
 BOBRÓWKO
 RĄPICE
 OPALEWO
 SIERCZ
Strona główna «  KULTURA  «  Produkty Tradycyjne Województwa Lubuskiego  «  Jarzębiak  
Jarzębiak

Jarzębiak według definicji Jana Cieślaka to „nalew na owoce jarzębiny gorzkiej (lekko przemrożone), uzupełniony nalewami na śliwki suszone, rodzynki i figi oraz aromatyzowany dodatkiem naturalnego destylatu z wina gronowego” („Od abboccato do żubrówki”, Warszawa 1978). Właściwości smakowe i lecznicze jarzębiny znano od lat, a przepisy na nalewki i likiery jarzębinowe były rozpowszechniane już w XIX wieku. Jarzębiak był jedną z najbardziej popularnych, w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych ubiegłego wieku, wódek owocowych produkowanych w Zielonej Górze. Autorem receptury był Jan Roenig, a jarzębiak otrzymał znak jakości kl. „Q” i złoty medal na Międzynarodowym Konkursie Jakości Monde Selection 1988 w Atenach. Władysław Korcz, znany historyk wspomina: „Jako surowiec wykorzystuje się głównie śliwki, wiśnie, jabłka, jarzębinę, jałowiec, jeżyny
i tarninę”. Specjalnością Lubuskiej Wytwórni Wódek Gatunkowych są: winiak
i jarzębiak, które na wielu wystawach i targach otrzymały medale za swą doskonałą jakość. Dzięki temu wzrosło również zainteresowanie zagranicznych odbiorców zielonogórskimi wódkami i likierami (szczególne uznanie zdobył sobie jarzębiak). Łatwa dostępność owoców jarzębiny, wynikająca z olbrzymiego zalesienia regionu, została potwierdzona w monografii pióra Tadeusza Zalewskiego, umieszczonej
w pracy zbiorowej pod redakcją Józefa Popkiewicza „Zakłady przemysłu kluczowego
w województwie zielonogórskim”. Pozwalało to na duży poziom produkcji, w niektórych latach, przeszło pół miliona litrów rocznie i umożliwiało eksport nie tylko do krajów europejskich, ale i na inne kontynenty, np. do Brazylii, Japonii czy Australii.
Zawartość alkoholu: 35%-40% +/- 0,3.

Źódło: www.minrol.gov.pl, www.expertia.pl

 Komentarze (2)  
~Jacek
[19.10.2010 20:26]
Jestem synem autora Jarzębiaka. Nasza rodzina ciągle jest w posiadaniu jeszcze jednej receptury Ojca na jarzębiak, którą opracowął w czasach swej pracy w wytwórni jarzębiaku w Izdebniku- w latach 40-tych ub. wieku. Mamy nadzieję, że uda się ją wykorzystać i poszukujemy kontaktów w sprawie...
 
~Popularny bez filtra
[09.10.2010 19:20]
Jarzebiak i Krupnik to tradycyjny smak polskich mocnych trunkow. Slyszalem tez o rzechowce, jakie wy macie przepisy.
Komentarz wyraża opinie wyłącznie jego autora. Redakcja portalu ziemia-lubuska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.
Pogoda w regionie
[27.07.2017 14:31]

Partly Cloudy
Temperatura: 20.5°C
Wilgotność: 29%
Ciśnienie: 1007hPa (Rising)
Wiatr: 1.4km/h,  South
Uniwersytet Zielonogórski
MDO

SONDA
[30.05.2017]
Gdzie spędzisz tegoroczne wakacje?
Na ziemi lubuskiej
Nad polskim morzem
W polskich górach
Za granicą
W wielu, różnych miejscach
Gdzieś indziej (miejsce nie wymienione powyżej)
Nie wyjeżdżam na wakacje
 

Copyright © 2004-2017 amb software | Wszelkie prawa zastrzeżone | Wykonanie: amb software
Polecamy przeglądarkę Mozilla Firefox.
...

Request served in 0.45 sec